Lavanda este o planta aromatica cunoscuta si utilizata din cele mai vechi timpuri. Cultura lavandei s-a raspandit si in Romania iar tufele de lavanda sunt absolut uimitoare atat prin aspect cat si prin parfumul lor inedit. Uleiul volatil, obtinut prin distilarea inflorescentelor proaspete de lavanda este produsul principal al acestei plante si se bucura de o utilizare larga in industria parfumurilor si a produselor cosmetice.
Lavanda este de fapt un arbust mic de inaltime, de pana la 50 cm cu tulpini subtiri si lemnoase, frunze mici de un verde-cenusiu si flori liliachii-rosietice. Profunzimea si bogatia sistemului radicular confera lavandei rezistenta la seceta.
Tulpina ramificata puternic la baza, formeaza o tufa semisferica, inalta de 30-70 cm sau chiar putin mai inalta. Ramificatiile care poarta inflorescentele sunt lungi de 25-35 cm si prezinta frunze numai in partea inferioara.Frunzele lavandei nu cad toamna la sfarsitul vegetatiei.
Florile au un miros aromatic datorita glandelor oleifere, acestea fiind grupate intr-o inflorescenta speciforma. Corola este de culoare violeta-albastruie uneori albastra deschis pana la alba. Florile infloresc in luna iulie si va puteti bucura de frumusetea lor pana la iarna.
Lavanda este o specie montana, nu prea pretentioasa de aceea poate rezista in soluri diferite. Semintele lavandei sunt tari, acoperite cu o membrana slab permeabila, fapt ce le ajuta sa germineze intr-o perioada indelungata. Plantele de lavanda formeaza tufe, ca urmare a aparitiei de noi ramificatii, sporind totodata productia de inflorescente.