Social

Analiza Eurostat: Romania, printre tarile UE cu speranta de viata cea mai scazuta

Written by Monica

Conform ultimelor date publicate de Eurostat, agentia de statistica a Uniunii Europene, speranta de viata in Romania este printre cele mai scazute din blocul comunitar. Cu o speranta de viata de 76,6 ani, Romania se plaseaza pe locul trei de la coada in clasamentul statelor membre, evidentiind anumite provocari in domeniul sanatatii si calitatii vietii.

Contextul European

Spania conduce clasamentul cu cea mai inalta speranta de viata din Uniunea Europeana, un impresionant 84 de ani, urmata indeaproape de Italia cu 83,8 ani si Malta cu 83,6 ani. Aceste cifre plaseaza aceste tari bine peste media UE, care se situeaza la 81,5 ani. In total, 15 din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene depasesc aceasta medie, demonstrand performante inalte in sistemele de sanatate publica si calitatea vietii.

Speranta de viata in UE, ordonata descrescator:

Spania: 84 ani
Italia: 83,8 ani
Malta: 83,6 ani
Suedia: 83,4 ani
Luxemburg: 83,4 ani
Franta: 83,1 ani
Belgia: 82,5 ani
Cipru: 82,5 ani
Portugalia: 82,4 ani
Olanda: 82 ani
Slovenia: 82 ani
Danemarca: 81,9 ani
Finlanda: 81,7 ani
Grecia: 81,6 ani
Austria: 81,6 ani
Germania: 81,2 ani
Cehia: 80 ani
Estonia: 78,8 ani
Croatia: 78,8 ani
Polonia: 78,6 ani
Slovacia: 78,1 ani
Lituania: 77,3 ani
Ungaria: 76,9 ani
Romania: 76,6 ani
Letonia: 75,9 ani
Bulgaria: 75,8 ani

Progrese inregistrate

Desi ocupa una dintre ultimele pozitii, Romania a inregistrat cea mai mare crestere a sperantei de viata in anul 2019, cu un avans de un an, un semn al imbunatatirilor ce pot fi realizate. Alte tari care au marcat cresteri semnificative sunt Lituania (+0,8 ani) si Bulgaria, Cehia, Luxemburg, si Malta, toate cu o crestere de +0,7 ani.

Factori care influenteaza speranta de viata in UE

Speranta de viata este influentata de o multitudine de factori care variaza de la conditiile economice si accesul la servicii de sanatate, pana la stilul de viata si factorii de mediu. In tarile cu speranta de viata mai mare, precum Spania si Italia, accesul la o dieta mediteraneana, recunoscuta pentru beneficiile sale asupra sanatatii, si un sistem de sanatate bine pus la punct joaca un rol crucial. Pe de alta parte, tari precum Romania si Bulgaria se confrunta cu provocari cum ar fi veniturile mai scazute, calitatea inferioara a serviciilor de sanatate si rate mai mari ale unor boli cronice.

Masuri pentru imbunatatirea sperantei de viata

Pentru imbunatatirea sperantei de viata, este esential ca politicile publice sa se concentreze pe reducerea factorilor de risc pentru sanatate, cum ar fi fumatul, consumul excesiv de alcool si obezitatea, si pe imbunatatirea accesului la servicii de sanatate de calitate. De asemenea, promovarea unui stil de viata sanatos in randul populatiei si investitiile in educatie si infrastructura de sanatate pot avea un impact semnificativ asupra cresterii sperantei de viata.

Implicatii si perspective

Clasamentul sperantei de viata din tarile Uniunii Europene ofera o perspectiva asupra eficacitatii sistemelor de sanatate si a conditiilor de viata din fiecare stat membru. In timp ce unele tari demonstreaza rezultate exceptionale, altele, precum Romania, sunt inca in curs de a aduce imbunatatiri semnificative in acest domeniu. Aceste date sunt esentiale pentru planificarea politicilor de sanatate publica si pentru stabilirea directiilor de dezvoltare in viitor.

About the author

Monica

Leave a Comment