Social

Compensarea facturilor la energie de la 1 februarie 2022

Written by Monica

Libertatea de a alege furnizorul de energie electrica exista in Romania inca de la 1 ianuarie 2021, insa cu toate acestea la inceputul acestui an facturile pentru acest serviciu au explodat, dezechilibrand bugetele populatiei si ale companiilor.

Incepand cu 1 februarie 2022, a intrat in vigoare noua schema de compensare si plafonare a facturilor la energie electrica, publicata de Ministerul Energiei sub forma unei Ordonante de Urgenta. Aceasta decizie a fost luata de catre autoritati pentru ca efectele crizei energetice actuale sa fie cat mai putin resimtite atat de catre consumatori, cat si de economia romaneasca.

Schimbari in ceea ce priveste populatia

Prima modificare semnificativa o reprezinta reducerea plafonului de la 1 leu pe kWh la 0,80 de lei pe kWh, daca vorbim despre gospodarii. Acest lucru inseamna ca indiferent cat de mare va fi consumul si de pretul existent in contractul incheiat cu furnizorul de energie electrica , pretul maxim care se va regasi pe factura va fi de 0,8 lei/ kWh.
Mai mult decat atat, pentru un consum mai mic sau egal cu 500 de kWh pe luna, va exista o plafonare maxima suplimentara de pana la 0,68 de lei/ kWh cu toate taxele incluse pentru factura la curent electric. In acest mod, consumatorii cu un consum lunar redus de electricitate, vor beneficia de un pret avantajos.

In plus, va fi acordata o compensatie suplimentara in valoare de cel mult 0,291 lei/kWh, in cazul in care consumul nu depaseste 514,9 kWh in luna februarie si 570 kWh in martie. Aceste niveluri de consum sunt mai mari decat ce prevedea legea pana acum, iar compensatia respectiva este acordata pana la un nivel al pretului de 0,68 lei/kWh.

Beneficii pentru companii

Marea schimbare referitoare la consumatorii non-casnici se refera la faptul ca de noua schema energetica beneficiaza toate tipurile de firme, nu doar cele mici, ONG-urile si institutiile publice, asa cum se intampla pana acum. In acest mod, incepand cu 1 februarie, atat IMM-urile, societatile din industria alimentara, cat si consumatorii mari vor avea parte de plafonare, care este usor diferita comparativ cu cea aferenta gospodariilor.

Astfel, plafoanele aplicate persoanelor juridice se situeaza la nivelul de 1 leu pe kWh, reprezinta pretul final facturat pentru client si include toate taxele si tarifele aferente, precum: accize, tarifele reglementate de transport si distributie, serviciile de sistem, certificatele verzi, contributia de cogenerare de inalta eficienta energetica, costurile de furnizare si TVA.

Totusi, exista si companii care nu se incadreaza la noile masuri tarifare ale electricitatii, si anume acele cateva companii cu cifra de afaceri ridicata care au beneficiat de alte scheme de sprijin dedicate, unde se stipula ca pretul final facturat al energiei electrice se plafoneaza la cel mult 1 leu/kWh, TVA inclus, din care componenta de pret a energiei electrice va fi in valoare de maximum 0,525 lei/kWh.

Toate masurile de mai sus se vor aplica pana la 31 martie si fata de schema valabila in luna noiembrie a anului precedent, au drept scop principal ajutorul populatiei si al companiilor, asigurandu-le reducerea cheltuielilor cu energia  electrica si asigurarea unui pretavantajos pentru acest serviciu. Astfel, atat consumatorii casnici, cat si cei non-casnici vor avea parte de beneficii substantiale.

About the author

Monica

Leave a Comment