Economie

Crestere semnificativa: Deficitul bugetar atinge 2,06% din PIB in primul trimestru

Written by Monica

Deficitul bugetar al Romaniei a crescut semnificativ in primele trei luni ale anului 2024, ajungand la 2,06% din Produsul Intern Brut (PIB), potrivit datelor recent publicate de Ministerul Finantelor. Aceasta crestere marcheaza o evolutie negativa comparativ cu cele doua luni precedente, cand deficitul se situa la 1,67% din PIB, cu un sold negativ de 28,99 miliarde de lei. Intr-un context economic fluctuant, aceste cifre subliniaza provocarile cu care se confrunta economia nationala in gestionarea finantelor publice.

Analiza deficitului bugetar

La sfarsitul primului trimestru al anului 2024, deficitul bugetar a atins valoarea de 35,88 miliarde de lei. Comparativ cu aceeasi perioada din anul precedent, cand deficitul inregistrat era de 22,75 miliarde de lei (1,42% din PIB), se observa o deteriorare semnificativa a situatiei fiscale. Aceasta crestere este o reflectare a dinamicii veniturilor si cheltuielilor statului, precum si a presiunilor economice interne si externe.

Dinamica veniturilor bugetare

Veniturile totale ale bugetului general consolidat au fost de 132,16 miliarde de lei in primul trimestru al anului 2024, ceea ce reprezinta o crestere de 15,8% comparativ cu aceeasi perioada a anului anterior. Aceasta crestere este sustinuta in mare parte de veniturile curente, inclusiv contributiile de asigurari, impozitul pe salarii, TVA si fondurile europene.

Incasarile din impozitul pe salarii si venit au totalizat 11,50 miliarde de lei, cu o crestere impresionanta de 14,9% fata de anul precedent. Aceasta dinamica pozitiva a fost influentata de modificarile legislative care au favorizat cresterea salariului minim pe economie in sectoarele constructiilor, agricol si industria alimentara, contribuind astfel la majorarea bazei de impozitare.

Impactul cheltuielilor bugetare

Cheltuielile bugetului general consolidat au atins suma de 168,04 miliarde de lei, inregistrand o crestere nominala de 22,7% fata de perioada similara a anului precedent. Aceasta crestere este reflectata si in proportia cheltuielilor fata de PIB, care a crescut cu 1,13 puncte procentuale, de la 8,53% la 9,66% din PIB.

Cheltuielile cu personalul, de exemplu, au crescut cu 19,6%, reflectand majorarile salariale aplicate in 2023. De asemenea, cheltuielile cu asistenta sociala au inregistrat o crestere de 12,4%, influentate in mare parte de majorarea punctului de pensie si a indemnizatiei sociale pentru pensionari, conform ultimelor reglementari legale.

Proiectele finantate din fonduri externe

Un aspect pozitiv al finantelor publice il reprezinta cresterea veniturilor din fonduri externe nerambursabile, care au totalizat 12,33 miliarde de lei, cu o crestere de 31,9% fata de anul anterior. Aceste sume reflecta intensificarea absorbtiei fondurilor europene, care sunt esentiale pentru finantarea proiectelor de dezvoltare si modernizare a infrastructurii.

Perspective economice si fiscale

Cresterea deficitului bugetar pune presiune pe strategiile economice si fiscale ale guvernului, care trebuie sa echilibreze nevoia de investitii in crestere economica cu sustenabilitatea finantelor publice. In acest context, bugetul pentru anul 2024 este proiectat cu un deficit estimat la 5% din PIB, o reducere fata de 5,68% din PIB in 2023, indicand o directie de consolidare fiscala pe termen mediu.

Aceasta analiza detaliata a situatiei fiscale dupa primul trimestru al anului 2024 subliniaza complexitatea gestionarii finantelor publice intr-un mediu economic volatil si interconectat. Mentinerea unui echilibru intre stimularea cresterii economice si mentinerea disciplinii fiscale va fi esentiala pentru stabilitatea economica pe termen lung a Romaniei.

About the author

Monica

Leave a Comment